Els ManaiesEls Manaies es un dels esdeveniments mes importants i que mes destaquen de la ciutat, es una desfilada representada per grups de persones que interpreten el paper dels antics manaies que van custodiar l’Església del Carme durant el Dijous Sant.

La historia prove del 1751, en aquesta data els manaies custodiaren ’’El misteri’’ del Sant Sepulcre a l’Església del Carme, que el Dijous Sant obririen amb una processó, que va ser formada per la Reial Confraria de la Puríssima Sang ( fundada a Girona el 1568), i anys després la del Divendres Sant, organitzada per l’Arxiconfraria de la Passió i Mort (fundada el 1684).

Parlant dels manaies antics eren un grup de entre vint o quaranta. Portaven una cuirassa i un casc amb una cimera, i una capa que alternava depenguen del dia que fos, si era la processó del Dijous era Vermella i si era Divendres Blava. En ma portaven una llança, amb la forma anomenada ’’estrella’’.

De fons un altre grup d’aquest acompanyava la desfilada amb flautes i timbals, així creaven l’estil de marxa lenta, i anys després es va crear la marxa rapida la qual va afegir els flabiols.

Tornat a l’actualitat el grup de manaies es forma de entre 120 i 150 manaies. Separats en grups segons la funció que imparteixen: Al davant estan els Equites, que son els manaies que van a cavall , seguidament es situen els Potenitors (subgenerals militars) amb un Decurió (cap militar) al front, continuen el grup que crea la musica amb timbals, bombos i pifres. Per darrere un grup de manaies militars amb un Centurió (oficial de l’exercit) com a cap, i per darrere d’aquest grup una formació igual però amb un Optio (suboficial) al davant. A continuació un portador abanderat amb les quatre portes Gironines (Girona, Rufina, Gallica i Meridiana i Gerundella). Per finalitzar dos grups mes de manaies i un altre grup d’Equites.

Si voleu veure aquest espectacle, es celebra durant el Dijous i el Divendres de la setmana santa, fent el recorregut des de la Escalinata de la Catedral, fent una pausa al pont de pedra i acabant a l’escalinata una altre cop.

Els Manaies és un dels esdeveniments més importants i que més destaquen de la ciutat, es una desfilada representada per grups de persones que interpreten el paper dels antics manaies que van custodiar l’Església del Carme durant el Dijous Sant.

La història prové del 1751, en aquesta data els manaies custodiaren ”El misteri” del Sant Sepulcre a l’Església del Carme, que el Dijous Sant obririen amb una processó, que va ser formada per la Reial Confraria de la Puríssima Sang (fundada a Girona el 1568), i anys després la del Divendres Sant, organitzada per l’Arxiconfraria de la Passió i Mort (fundada el 1684).

Parlant dels manaies antics eren un grup d’entre vint o quaranta. Portaven una cuirassa i un casc amb una cimera, i una capa que alternava depenguen del dia que fos, si era la processó del Dijous, era Vermella i si era Divendres Blava. En mà portaven una llança, amb la forma anomenada ”estrella”.

De fons un altre grup d’aquest acompanyava la desfilada amb flautes i timbals, així creaven l’estil de marxa lenta, i anys després es va crear la marxa rapida la qual va afegir els flabiols.

Tornat a l’actualitat el grup de manaies es forma d’entre 120 i 150 manaies. Separats en grups segons la funció que imparteixen: Al davant estan els Equites, que són els manaies que van a cavall, seguidament es situen els Potenitors (subgenerals militars) amb un Decurió (cap militar) al front, continuen el grup que crea la música amb timbals, bombos i pifres. Per darrere un grup de manaies militars amb un Centurió (oficial de l’exèrcit) com a cap, i per darrere d’aquest grup una formació igual però amb un Optio (suboficial) al davant. A continuació un portador abanderat amb les quatre portes Gironines (Girona, Rufina, Gallica i Meridiana i Gerundella). Per finalitzar dos grups més de manaies i un altre grup d’Equites.

Si voleu veure aquest espectacle, se celebra durant el Dijous i el Divendres de la setmana santa, fent el recorregut des de l’Escalinata de la Catedral, fent una pausa al pont de pedra i acabant a l’escalinata un altre cop.

Els manaies surtin de la Catedral